BANKA HİZMETLERİKREDİLER

Kara Listeye Hangi Banka Kredi Verir?

Bankalar tarafından tüketicilere farklı ihtiyaçların giderilmesine yönelik olarak açılan kredilerin ödemesindeki gecikmeler kişinin kredi sicilini bozarken, kredi borcunun hiç ödenmemiş olması o kişinin kara listeye alınmasına sebep olmaktadır. Böyle bir durum söz konusuysa, içeriğimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu tür durumlarda en çok merak edilen konu, kara listeye girmiş bulunan kişilerin yeniden kredi çekip çekemeyeceği ve hangi bankaların kara listede bulunanlara kredi verdiği yönündedir.

Kara Liste Nedir? Kimler Kara Listeye Alınır?

Kara liste denilince ilk akla gelen hiç kuşkusuz bir sebebe bağlı olarak kişinin sakıncalı görülüyor oluşudur. Toplum tarafından bu şekilde anlaşılmakla birlikte bankalar nezdinde kara liste, yasal takip altındaki müşterileri tanımlamaktadır. ,

Kara listede yer alan kişiler kredi ürünlerinden faydalanmış olmakla birlikte, üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemiş ve yasal takiple tahsilata çalışılan müşterilerdir.

Finansal ürün kullanan ancak ödemelerini düzensiz ve geç yapanlarla kara listede yer alan kişileri birbirine karıştırmak gerekir. Sicil bozukluğu herhangi bir kredi ürünü veya kredi kartı ödemesini zamanında yapmayan müşteriler için kullanılırken, kara liste kredi veya kredi kartı ödemelerini yapmayarak yasal takip altına alınmış kişileri belirtir.

Kara Listeden Nasıl Çıkılır? Yeniden Kredi Alınabilir Mİ?

Kara listeden kurtularak yeni krediler çekebilmek elbette mümkündür. Kara listeden çıkmak isteyen bir kişinin yapması gereken tek şey, tüm borçlarından kurtulmaktır. Borç kapanmadığı sürece finans kurumları ve bankalarda kara listede görünmeye devam edeceğinden bu tür kişilerin yeniden kredi alabilmesi mümkün değildir.

Kara listeden çıkmak ve yeniden kredi çekebilir konuma yükselmek için bankalar üzerinden yapılan işlemlerin bir düzene sokulması, ödemelerin otomatik ödeme talimatları vasıtasıyla banka tarafından yapılmasının sağlanması gerekir.

Ayrıca düşük limitli krediler alıp ödemelerini zamanında yapmak da kara listeden çıkış yollarından biridir. Ancak kara listede olmasına rağmen kredi çekme ihtiyacı duyanlar için de bankalar bazı kolaylıklar sağlamış bulunmaktadır.

Kredi sicil affının çıkarılmasını müteakip bankalara başvuran birçok tüketici halen kara listede olduğunu görmekte ve çıkan yasadan yararlanamamaktadır. Bu durumda borçlu bulunan vatandaşın borçlu olduğu bankaya başvuru yapması veya ‘’Merkez Bankası Sicil Temizleme’’ başvurusu yaparak kara listeden çıkarılmayı talep edebilmektedir.

Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek olan sicil affı kapsamında, karşılıksız çek, kredi kartı borçları, kredi borçları ve protestolu senetler yüzünden sicili bozulmuş olan vatandaşların borçlarını 6 ay içerisinde yeniden yapılandırmaları ve borçlarının tamamını ödemesi amaçlanıyor.

Bankaların kara listesinde yer alan, ancak borçlarını tamamen ödeyerek sıfırlayanların kredi limit ve borç bilgileri raporu veya çek- senet bilgileri raporu 3 gün içerisinde güncellenirken, kredi kartı ve kredi borçlarına yönelik bilgiler 1 ay içerisinde güncellenerek kara listeden çıkışları sağlanmaktadır.

Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Kara liste sorgulaması Risk Merkezlerinden oldukça uygun bir ücret karşılığında yapılabilmektedir. Kara liste ile ilgili başvurular Risk merkezlerine yapılabileceği gibi, QNB Finansbank, Vakıfbank, Alternatif Bank, Türkiye İş Bankası, Denizbank, Ziraat Bankası, Halk Bankası aracılığı ile de yapılabilmektedir.

Ayrıca E-devlet üzerinden Türkiye Bankalar Birliği sayfasında bulunan Risk Merkezi raporu başvurusu linki vasıtasıyla T.C. kimlik numarası ve şifrenizi girmek suretiyle sorgulama yapılması mümkündür.

Kara Listedeyken Para Çekme Yöntemleri

İpotek karşılığı ihtiyaç kredisi: Kara listede yer alınması halinde kredi çekmek oldukça güç olsa da, bazı bankalar ipotek karşılığı kredi çekilmesine onay vermektedir. İpotek edilecek bir taşınmaza sahip olanlar bu varlıklarını ipotek ettirdikten sonra kredi başvurusunda bulunabilmektedir.

Kredi talebinde bulunmak adına ipotek işlemi yaptırmak kesin olarak kredi verileceği anlamına gelmemekle birlikte, banka tarafından ipoteğin yeterli görülmesi halinde başvuru sahibine bankanın bu yöndeki prensiplerine uygun miktarlarda kredi açılabilmektedir.

Kefil Göstererek Kredi Talebinde bulunma: Kara listede bulunmasına rağmen kredi ihtiyacı içerisinde bulunan kişilerin kullanacağı bir diğer yöntem de kefil göstermektir. Banka ile birebir görüşerek kredi notu ve geliri yüksek bir kefil gösterilmesi durumunda kredi çıkma ihtimali de yükselecektir.

Sicil Affı Sonrasında Kredi Veren Bankalar

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını sonrası tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de para akışının sağlanabilmesi ve vatandaşların yaşamlarını idame ettirebilmesi adına kredi kullanımında bazı değişikliklere gidilmiş bulunmaktadır.

BDDK tarafından yeniden tanımlanan kredi çekme koşullarına göre, sicili bozuk veya kara listede bulunanlar şeklinde bir ayrıma gidilmemiş ve bu tür kişilere kredi talebinde bulunabilme yolu açılmıştır. Kara listede bulunanlar ve bozuk kredi siciline sahip bulunan kişilere kredi veren bankalar arasında,

  • Yapı Kredi Bankası
  • Akbank
  • QNB Finansbank
  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • Denizbank
  • ING Bank
  • TEB
  • Garanti bankası
  • Odeabank yer almaktadır.

Sicil affı sonrasında oldukça yoğun taleplerle karşılaşan bankalar, verecekleri krediler karşılığında düzenli bir gelire sahip olunması, banka tarafından gerekli görüldüğü takdirde kefil veya teminat gösterilmesi şeklinde koşullar öne sürülebilmektedir.

Emekli, memur, özel sektör, çiftçi gibi toplumun her kesimine yeniden kredi talebinde bulunabilme yolunu açan banklar, borçların yeniden yapılandırılması yoluyla daha uygun taksitlerle ödenmesini amaçlamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu