BANKALAR

Bankalar Sürekli Kar Elde Eder Mi?  

Ülkemizde yaklaşık olarak 40 adet banka bulunmaktadır. Her bankanın da il ve ilçelerde bulunan onlarca şubesi ile birlikte Türkiye’de binlerce banka şubesinin olduğunu söyleyebiliriz. Bankalar her gün binlerce müşteriye hizmet vererek, onların başta kredi ihtiyaçları olmak üzere, kredi kartı, sigorta hizmetleri, fatura ödemeleri ve daha birçok alanda onlara yardımcı olmaktadır. Türkiye’de 80 milyon vatandaşın tüm finans işlemlerini yerine getiren bankaların kar elde ettiğini biliyoruz. Peki bankalar sürekli kar elde eder mi? Bankaların zarar etme olasılığı yok mudur?

He sene Türkiye’de yayınlanan en karlı kurumlar listesinde uzun yıllardır bankalar ilk sırada yer almaktadır. Özellikle kamu bankaları listenin üst kısımlarını sürekli zorlamaktadır. Peki, bu kadar büyük kazanç elde eden bankaların zarar elde ettiği dönemler olmakta mıdır? Bu sorunun yanıtı için 2000 ‘i yıllarda ekonomik krize de değinerek bir açıklama yapmak daha doğru olacaktır.

 

Bankalar Zarar Ederse Ekonomik Kriz Çıkar Mı?

Bankaların zarar etmesi demek elbette doğrudan ekonomik krize neden olmayacaktır. Ama tüm bankalar sürekli olarak uzun bir süre zarar etmeye devam ederse o zaman bu durum ülke içinde nakit para sorununa neden olacağı için, genel bir ekonomik kriz de söz konusu olacaktır. Aynen 2000’de olduğu gibi. 2000 yılında birçok banka aynı anda zarar etmeye başlayarak art arda batmaya başladı. Bu durum hızlı bir şekilde ekonomik krizi de tetikleyince hem enflasyon hem de develasyon meydana gelmişti.

Aynı durumun günümüzde tekrar etmesi zor bir durumdur. Çünkü, bankalar buna göre tedbir alarak bankacılık sistemini daha güçlü kılmayı başarmışlardır. Peki bankalar hiç mi zarar etmiyor? Bu konuda bankaların zarar ettiği durumlar ve zamanlar elbette olmaktadır. Ama küçük çaplı zararlar ile tüm banka şubelerini etkileyecek büyük zararlar aynı şeyler değildir.

Örneğin, bir bankanın herhangi bir şubesi büyük zarar içine girmiş olabilir. Ama bu banka şubesinin zarar etmesi belki hiç kimse tarafından fark edilmeyecektir. Genel müdürlük bu durumu duyurmadan gerekli çözüm yollarını bularak sorunu ortadan kaldırmaya çalışır.

 

Banka Şubesi Zarar Ederse Ne Olur?

Banka genel müdürlüğü, taşrada banka şube müdürleri atadığında dikkat ettiği durumlar söz konusudur. Bir banka şube müdürü alanında çok iyi olmalı ve banka şubesinin zarar etmesi bir yana her sene bir sene öncesinden daha iyi bir noktaya gelmesi için uğraş vermelidir.  Şube müdürü de buna göre hareket ederek, tüm personellerini kontrol eder ve bankayı sürekli ileri taşımaya çalışır. Ama tüm çabalara rağmen banka zarar edecek olursa da bununla ilgili genel müdürlüğün ya da bölge müdürlüğünün bazı yaptırımları olacaktır.

Zarar eden banka şubesi elbette kapatılmayacaktır. Ama zararın devam etmemesi adına, şube müdürü değişikliği başta olmak üzere, personel nakli ve personel azli gibi işlemler yapılabilmektedir. Zararın büyüklüğüne göre, genel merkez gerekli teftişler için bir ekip görevlendirebilir ve zararın neyden kaynaklığını öğrenmek isteyebilir.   Küçük çaplı zararlar çok sorun oluşturmaz iken, büyük çaplı zararlarda ise başta banka şube müdürü olmak üzere diğer personeller de sıkıntıya düşebilmektedir.

Özetle toparlayacak olursak; bankalar günümüzde genel olarak zarar etmekten uzak bir yapıya sahiptir. Bankacılık sistemi sağlam bir yapıda olduğu için bu noktada genel olarak bir zarar söz konusu olamaz. Ama bankaların şubeleri yönetim hatasından dolayı ya da batık kredi vermeden dolayı küçük çaplı zararlar edebilir. Bu durum genel merkezin müdahalesi ile sorun olmaktan çıkarılarak banka şubesinin çalışmaya devam etmesi sağlanır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu