PRATİK BİLGİLER

Sigortam Başladı Mı? Nasıl Öğrenebilirim?

Sigortam başladı mı veya sigortam ödeniyor mu şeklindeki sorular, genellikle işe yeni başlayan kişiler tarafından sorulmaktadır. Çalışanların sağlık kontrolleri ve emeklilik haklarını kazanabilmesi adına oldukça önemli olan sigorta süreleri, herhangi bir hata olasılığını ortadan kaldırmak adına düzenli olarak kontrol edilmelidir.

İşe yeni başladıysanız ve sigortam başladı mı, nasıl öğrenebilirim diyorsanız; bu içeriğimizde ihtiyacınız olan bütün bilgilere erişebilirsiniz.

Geçmişte sigorta müdürlüklerine şahsen başvuru yapılarak yapılabilen bu tür kontroller, teknolojinin ilerlemesi ve internet kullanımının yaygınlaşması sonucunda e-devlet sistemi üzerinden oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

Sigorta başlangıcı özellikle emeklilik tarihiyle yakın alakalı olması sebebiyle oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu sebeple sigortalı olarak bir işe başlandığında başlangıç tarihinin kontrol edilmesi gerekir. Son yasal düzenlemeler gereğince işe yeni başlayan herkesin çalışmaya başladığı gün itibarıyla sigortalı olması zorunludur. Bazı işletmeler çalışanların sigortasını farklı sebeplere bağlı olarak giriş tarihinden sonraki günlerde başlatabilmektedir. Bu tür girişimler hangi sebebe bağlı olursa olsun yasal değildir. Çalışanlar bu tür yasal olmayan davranışların önüne geçmek için sigorta girişlerini kontrol etmelidir.

Sigorta Girişi Nasıl Kontrol Edilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanların iş yaşamları ve emeklilik dönemlerinde yararlanacakları hakları tanzim eden bir devlet kurumudur. Bu sebeple, çalışma hayatına aktif olarak katılım sağlayanlarla ilgili tüm bilgilere e-devlet sitesi üzerinden ve SGK sayfasından ulaşılabilmektedir.

İnternet üzerinden yapılacak olan kontrollerle sigortanın başlama tarihi, düzenli olarak yatırılıp yatırılmadığı kolayca anlaşılmaktadır. E-devlet sisteminin asıl amacı, vatandaşların hayatın her alanında dijital dönüşüme ayak uydurabilmesini sağlamak ve devletin internet üzerinden vermiş olduğu hizmetlere daha kısa sürelerde ulaşılabilmesini mümkün kılmaktır.

Kişiye özel olarak kullanıma sunulan şifreler vasıtasıyla e-devlet sitesine giren her vatandaş, ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere aynı platform üzerinden erişebilmektedir. İşe yeni başlayanlar da sisteme giriş yaparak sigorta başlangıçlarını kontrol edebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasında çalışan kişiler 4A, 4B ve 4C olarak sınıflandırılmakta ve bulundukları statüye dair hizmet dökümü bilgileri yer almaktadır. Hizmet dökümlerinde,

  • Sigorta başlangıç tarihi,
  • Ödeme yapılan gün sayısı
  • Sigorta pirim toplamı
  • Çalışılan işletme ile ilgili bilgiler
  • Yıllık kazanç toplamı ve prim ödemeleri
  • İşten ayrılma tarihleri
  • Emeklilik yaşı ve emekli olabilmek için gerekli olan pirim gün sayısı gibi bilgiler ayrıntılı olarak verilmektedir.

Hizmet Dökümü Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-devlet sistemi yaşamın tüm alanlarıyla ilgili olarak ihtiyaç duyulabilecek bilgilerin depolandığı ve kişilerin diledikleri zaman ziyaret ederek sorgulama yapabildikleri dijital bir platformdur. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan her sigortalı birey dilediği zaman sistem üzerinden hizmet sorgulaması yapabilmektedir. Hizmet dökümleri sigortalı çalışanların resmi işlemler, kredi çekme talepleri veya farklı ihtiyaçlara binaen gerek duyacağı tüm bilgileri elde edebilmelerine olanak sağlamaktadır.

Hizmet dökümlerinde sunulan bilgiler SGK tarafından onaylamış olup devletin resmi verileri olarak kabul görür. E-devlet üzerinden birkaç dakika içerisinde elde edilebilen bu bilgiler, yaşamın her alanında ihtiyaç duyulabilecek olan yasal işlemler için gerekli görülen evrakların temin edilebilmesini sağlar.

E-Devlet Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışan ve 4A, 4B, 4C olarak sınıflandırılan çalışanlar e-devlet sitesine giriş için aşağıdaki yönergeleri takip etmelidir.

  • Yapılması gereken ilk iş, bilgisayar veya akıllı telefonunuzdan http://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu bağlantı adresini kullanarak ilgili sayfayı açmaktır. (4b veya 4c statüsüne bağlı olanlar bağlantıda 4a yerine 4b,4c yazmalıdır).
  • Açılan sorgulama sayfasında bulunan ‘’ giriş yap ‘’ butonuna basarak giriş ekranı açın.
  • Açılan sayfada sistem sizden T.C kimlik No ve e-devlet şifresini girmenizi isteyecektir. Bilgileri eksiksiz ve doğru olarak girdikten sonra ‘’giriş’’ butonuna basarak sisteme girin.
  • Açılan sayfada bağlı bulunduğunuz statü ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.

Hizmet dökümü bilgileri arasında sigorta giriş tarihi de dâhil olmak üzere tüm çalışma bilgileri mevcuttur. Dilerseniz yazıcıdan çıktı alarak bu bilgileri ihtiyaçlarınız dâhilinde kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu