BANKA HİZMETLERİPRATİK BİLGİLER

EFT (Elektronik Fon Transferi) Nedir? Nasıl Yapılır?

EFT (Elektronik Fon Transferi) Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde birçok insan birçok sebepten dolayı diğer kişilere para göndermek ister. Örneğin; ev sahibine kira borcunu, şehir dışında okuyan çocuklarına harçlıklarını, diğer bankalardan kullandığı kredi kartı ya da kredi borçlarını vb. Bu işlemleri yapmak için kullanılan işlemin adı ise EFT’dir.

 

            EFT (Elektronik Fon Transferi) Nedir? Nasıl Yapılır? Önce EFT’yi tanımlamak gerekirse kişinin kendi bankasından başka bir bankadaki hesaba para transferi yapmasıdır. Burada önemli olan parayı gönderen kişi ve para gönderilen kişi değil hesap sahibi bankaların farklı olmasıdır. Yani bir kişi kendi adına olan bir hesaba da EFT yapabilir. Önemli olan gönderen ve alan bankanın farklı olmasıdır.

 

Peki, EFT işlemi nasıl yapılır. EFT ya bir bankadan ya da postaneden yapılabilmektedir. Bankalar şubelerinin haricinde müşterilerine atm’den, İnternet bankacılığından, mobil bankacılıktan ya da çağrı merkezinden de EFT yapabilme olanağı sunmaktadır. Bu kanalların hepsinde müşteriler EFT saatleri içerisinde işlem yapabilmektedirler. Burada farklı olan tek şey işlem için alınacak ücrettir.

Bankalar hangi kanaldan EFT yaptığınıza göre farklı ücretler talep ederler. Örneğin; bir şubeden 5000 TL EFT yaptığınızda ortalama 10 – 20 TL ücret çıkabilmekteyken, işleminizi İnternet bankacılığından ya da mobil bankacılıktan yaptığınızda alınan ücret yaklaşık olarak 3 – 5 TL civarında olmaktadır. Bilinmesi gereken bir durumda İnternet yada mobil bankacılık EFT ücreti sabit olurken şubeden alınan ücretler göndermek istediğiniz tutara göre değişiklik gösterebilmektedir. EFT işleminde sizden istenen bilgiler ise IBAN numaralarının çıkmasından sonra oldukça azdır. Sizden sadece para göndereceğiniz kişinin adı ve IBAN numarasını isterler. IBAN numarasının içerisinde gizlenmiş olarak banka kodu, şube kodu ve hesap numarası gibi bilgiler bulunduğundan EFT işlemi için IBAN yeterli bir bilgidir.

Not: Tatil günlerinde yapılan EFT işlemleri ilgili hesaplara geçmemekte ve bu işlem ancak ilerleyen günlerde ki ilk mesai saatinde hesaba aktarılmaktadır. Bu yüzden EFT yaparken saate ve tatil günü olmamasına çok özen gösterin. Yoksa çift taraflı bir anlaşmazlık yada sorun yaşayabilirsiniz. Bayram ve resmi tatillerde bankalar kapalı olduğundan EFT işlemleri de tamamen bankaların açık olduğu saat ve günlerde yapılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu