PRATİK BİLGİLER

Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır?  

Maddi durumu kötü olan kişilere verilen ve sosyal devlet gereği yapılan yardımlardan faydalanılması istenilen kişilerin hazırlatması gereken bir belge olan fakirlik belgesi nasıl hazırlanır. Hangi kurumlara gidilmesi gerekiyor. Fakirlik belgesini muhtar tek başına hazırlayabilir mi? Bu soruların yanıtları için yazımızı okumaya devam edin lütfen.

 

Ülkemiz 79 milyon nüfusu ile büyük bir insan potansiyeline sahiptir. Heterojen bir ekonomik yapısına sahip olan ülkemizde zenginler olduğu kadar fakirlerin de olması gayet normaldir. Sosyal devlet anlayışı gereği, ülkemizde bulunan bazı dar gelirli ailelere değişik yarımlarda bulunulur. Bunların başında kömür yardımı gelmektedir. Ayrıca değişik gıda ve diğer parasal yardımların da yoğun bir şekilde yapıldığı bilinmektedir.

 

Ancak değişen şartlar ve şehir hayatının getirdikleri ile birlikte artık kimin gerçekten muhtaç olduğu ya da  fakir olduğu net bir şekilde belirlenemez hale gelmiştir. Artık devlet kapısına her isteyen elini kolunu sallayarak rahatça gidebilmektedir. Bu da yetkililerin vatandaşlardan bazı belgeleri istemeye zorlamaktadır. Fakirlik belgesi de diyebileceğimiz bu belge ile bazı kurumlara giderek talep etmiş olduğunuz yardımları alabilirsiniz. Peki bu fakirlik belgesi nasıl hazırlanır? Vatandaş olarak sizin yapmanız gerekenler nelerdir?

 

Fakirlik Belgesi İçin Yapılması Gerekenler

 

Bugünkü yazımızı buna ayırarak sizi değerli okuyucularımızı bilgilendirme yoluna gideceğiz. Herkesin bir şekilde tanıdığı fakir bir kimsesi vardır. Ya da bizzat sizler de bu durumda olabilirsiniz. Yapmanız gerekenleri burada yazarak en azından resmi dairelerde saatlerce boşa beklemeden işinizi halledebilir ve zamandan kazanabilirsiniz.

 

Öncelikle kimlere fakirlik belgesinin verileceğini açıklamakta yarar vardır. Çünkü bazı mallara sahipseniz size fakirlik belgesi verilmez. Siz de bu yazımızda bu konuda bilgilendirerek boşuna kapı  kapı dolaşmamış olursunuz.

 

Bu belge genellikle evi, arabası ya da herhangi bir arazisi olmayan kişilere verilir. Evi kira olanı, herhangi bir yerde yüksek maaşla sigortalı olarak çalışmayan ya da asgari ücretle çalışan kişilere verilir. Eğer gelir durumuz iyiyse ve eviniz kira değilse size bu belge verilmez.

 

Eğer eviniz yoksa, kirada oturuyorsanız ve sizin adınıza kayıtlı bir arazi ya da taşıt yoksa o halde siz de fakirlik belgesi alabilirsiniz. bunun için yapmanız gerekenler;

 

Bu belge için öncelikle bulunduğunuz ilçedeki Sosyal Yardımlaşma Kurumuna gitmeniz gerekmektedir. Orada durumunuzu arz edip bu belgeyi talep edin. Size bir form verilecektir. Bu formu alıp formda belirtilen kurumları tek tek gezmeniz istenecektir. Bu kurumlar;

 

Trafik tescil: Üzerinize araç var mı yok mu diye sorgulama yapar

Tapu: Üzerinizde bir evin olup olmadığını belirler

Emlak Kayıt Bürosu: Emlak borcunuzu sorgular

Tarım Müdürlüğü: Üzerinizde herhangi bir arazinin olup olmadığı sorgulanır

 

Bu kurumlara gittikten sonra en son bağlı bulunduğunuz muhtarlığa giderek bunu imzalatmanız gerekecektir. Bu imza ile birlikte artık işiniz bitmiş sayılır. Bu formu alıp tekrar Sosyal Yardımlaşma Kurumuna gidip bu formu teslim ediniz. Size en yakın zamanda dönüş yapılacak olup, herhangi bir yardım alıp alamayacağınız da belli olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu