KREDİLER

Kyk Kredisi Geri Ödenmezse Ne Olur?  

 

Kyk öğrenim kredisi, özellikle maddi anlamda zorluk çeken öğrencilerin kullanmış olduğu ve devletin neredeyse isteyen bütün öğrencilere sağlamış olduğu bir öğrenim kredisidir. Bu kredi türü, bankaların müşterilerine sağlamış olduğu bir kredi gibi olmayıp, sosyal devletin gereği olarak devletin çok uygun koşullarda öğrencilere sağlamış olduğu bir imkandır. Bunu kredi geri ödemelerinde uygulanan düşük faiz ve zorlamayan taksit seçenekleri ile daha görmekteyiz. Fakat bazen bu uygun ödeme koşullarına rağmen, kendimize uygun bir iş bulamadığımız için ya da maddi anlamda çok büyük zorluklar çektiğimizden bu düşük faizli kredinin ödemlerini ya yapmıyoruz ya da çok fazla geciktiriyoruz. Bu noktada kyk kredisi geri ödenmezse ne olur? Evime haciz gelir mi, hapis cezası var mı? Şeklinde bazı sorularla karşı karşıya kalmaktayız.

 

Öncelikle belirtmek gerekir ki, var olan finans şartlarında bir öğrenci olarak kullanabileceğimiz en uygun kredi kyk öğrenim kredisidir. Çünkü devlet öğrencisine bu krediyi kullandırdıktan sonra tam 2 yıl boyunca ödeme istemeyecektir. Mezuniyetinizin ardından 2 yıl sonra bu kredii ödemeye başlayacaksınız. Ve işlenen faiz kesinlikle bankaların uygulamış oldukları reel faizler değildir. Aksine uygun olması açısından belirlenen üfe-tüfe bazında alınmış kararlardır. Böylesi bir uygulamanın amacı öğrencileri mağdur etmemektir. Bu kolaylıklara rağmen ödeme yapamadığınızda karşınıza neler çıkacaktır.

 

Kyk aradan geçen süreye rağmen ödemelerinizi yapmamanız durumunda, ödeme tablonuzla birlikte borç yükümlülüklerinizi bağlı bulunduğunuz vergi dairesine yapacaktır. Bu ilçelerde mal müdürlükleri illerde ise defterdarlıklardır. Bu vergi daireleri adınıza bulanan bu borç kaydı ile ilgili size gereken uyarıları yapacaktır. Ve yine ödememeye devam etmeniz durumunda bu sefer hakkınızda takip başlatılacaktır. Takip süresince de borç devam ederse bu sefer ikinci aşama olan haciz işlemleri başlayacaktır. Haciz işlemleri ile birlikte banka ile olan bütün kredi işlemleriniz sekteye uğrayacak findeks puanınızda büyük düşüşler olacak ve yapacağınız her bankacılık işlemelerinde bu karşınıza çıkacaktır.

 

Ödemlerinizi geciktirilmiş ve haciz işlemi başlatılmışsa artık hakkınızda dosya hazırlayan avukatın da ödemeleri sizden tahsil edilecektir. Eğer devlet memuru iseniz, borçlarınız kısım kısım maaşınızdan kesilecektir. Yine özelde çalışıyor olsanız bile sigortalı olduğunuz için maaşınızdan yine para kesintisi yapılacaktır. Hiçbir işte çalışmıyor olsanız bile bu sefer de üzerinize kayıtlı taşınır ya da taşınmazlara borç oranında haciz getirilecektir. Hem günlük işleyen faizleri ödememek hem de daha kötüsü maaş kesintisi gibi bir sorunla karşılaşmamak için borçlarınızı devletin sağlamış olduğu uygun şartlarda ödemenizi tavsiye ederiz.

 

Sürekli bir hastalık ya da sakatlıktan dolayı çalışamayacak durumda iseniz bu durumunuzu belgeleyerek başvuru yapmanız durumunda devlete olan kyk öğrenim kredisi borcunuz silinecektir. Ama hastalığınızın devamlı olup sizin çalışmanıza engel teşkil edecek olması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu