YATIRIM

Likit Aktifler Nelerdir?

Likit varlıklar çok değer kaybetmeden genellikle 20 gün içinde, paraya hızlı ve kolayca dönüştürülebilir. Herhangi bir maddi veya manevi öğe üzerinde nakit vardır. Bu varlıklar tüketiciler, işletmeler ve yatırımcılar tarafından kullanılan mali kaynakların en temel tipleri arasındadır. Nakit ve çek hesapları, likit varlıkların iki en belirgin formlarıdır.

Para

Yasal ihale alımları ve ödenmemiş borçlar yerleşmek için, para perakende tüketiciler tarafından sürekli kullanılan likit varlığın en yaygın türü kalır. Bir tasarruf veya çek hesabı içine yatırılır. Para, hemen borçları ödemek ve fonlara erişme mümkün olduğundan, bir likit varlık olarak kabul edilir. Bankamatik kartı tüketicilere likit varlıklara anında daha fazla erişim sunmaktadır.

Yatırımlar

Bazı faiz getiren yatırımları onları likit varlıkları eleme, hızla tasfiye edilebilir. Para piyasası fon payları, tahvil, yatırım fonları ve hayat sigortası nakit değeri gerekli hızlı nakdi sağlayan yatırımların örnekleridir. Mevduat ve hisse senedi sertifikaları da bu tanım altında bulunabilir. Her varlığın gerçek piyasa likiditesi değişebilir olsa da, bu öğeleri hep satın almak isteyen insanlar vardır ve nispeten kolay satılabilir. Bazı ortaklaşa sahip olunan varlıkların durumunda, bir varlığın sadece bir yüzdesi likit düşünülebilir.

Diğer Varlıklar

Bir davada tazminat mahkeme tarafından verilen nihai çözüm de mahkeme tarafından belirlenen ödeme şartlarına bağlı, bir likit varlık olarak kabul edilebilir. Vergi iadeleri ve güven fonlarının dengeleri genellikle likit varlıkların çalışma tanımına dahil edilmiştir.

İş Varlıkları

İşletmeler için, likit varlıklar nakit, menkul kıymet ve alacakları içerebilir. Hızlı bir şekilde gerektiği gibi nakde dönüştürülebilir. Nakit benzerleri, aynı zamanda likit olarak kabul edilir. Bir işletme giderleri karşılamak için ancak kısa vadeli yatırım fırsatları yeterince takip etmeli ve bunları nakde çevirmelidir. Şirketler genellikle net likit, hızlı ve dönen varlıklar içine varlıklarını bölerler. Net likit varlıklar işletmelerin borçlarının tüm dönen varlıklar arasında ödemelerini sağlamaktadır.

2 Yorum

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu