EFT-HAVALE

EFT Neden Geri Döner?

Bir bankadan başka farklı bir banka şubesine yapılan para transfer işlemlerine EFT denilmektedir. EFT yapılabilmesi için mutlaka karşı tarafın isim soy isim ve IBAN numarasının olması gerekmektedir. EFT işlemleri konusunda yapılan en sık hatalardan biri olarak IBAN numarası ile isimlerin uyuşmamasıdır. Bu durumda para karşıya geçmez ve EFT İptal edilir. Peki EFT diğer seçenekler de düşünüldüğünde genel olarak niçin iptal edilir? EFT neden geri döner? İşte EFT gerçekleşmemesinin tüm nedenleri..

İlgili Makaleler

EFT İptal Nedenleri

EFT yapıldıktan yaklaşık 1 saat içinde herhangi bir uyarı gelmez ve Banka Operasyon Merkezinden mesaj gelmez ise büyük ihtimal EFT yerine ulaşmış sayılır. Ama EFT işlemi sonrası hemen bir uyarı mesajı gelirse ve EFT iptal edildi denilirse o zaman EFT geri döner. Ama bankanın sizden kesmiş olduğu EFT masrafları da geri iade edilmez. Bu nedenle EFT yapacağınız zaman doğru işlemlerin yapıldığına dikkat ediniz.

EFT’nin İade Edilmesinin Genel Nedenleri

Farklı bankalar arasında yapılan para havale işlemleri  yapılan bir harf hatası ya da sayı hatası nedeni ile otomatik yapılamadığında, manuel şekilde incelenir. Yapılan inceleme sonrası; eft onayının problemli olduğu kanaatine varılırsa o zaman eft iptal edilir ve para da hesaba geri aktarılır.

Yapılan EFT ödemesinin iptal edilme nedenleri şunlar olabilir;

  • Para gönderilecek kişinin soyadında yapılan bir hata
  • Yapılan transfer işleminde IBAN numarasının yanlış ya da eksik yazılması

gibi hatalar nedeni ile transfer genelde iptal edilip para hesaba iade edilir. Bu işlemler Türkiye Bankalar Birliği operasyon merkezi bölüm başkanlığı tarafından yapılmaktadır. EFT işlemlerinin koordinasyonu; TBB operasyon başkanlığınca yürütülmektedir. 

Operasyon Merkezi Bölüm Başkanlığı Para İadesi

Türkiye Bankalar Birliği’nin alt birimlerinden biri de operasyon merkezi bölüm başkanlığıdır. Bu başkanlığın temel görevlerinden biri de bankalar arasında yapılan para transferlerinin doğru yapılmasının kontrol edilmesidir. Bu kontroller sırasında yapılan bir hata varsa gerekli müdahaleler yapılır.

Yapılan EFT işleminde yukarıda bahsedilen alıcı kişinin ad-soyad kısmında harf hatasının olması, IBAN numarasının yanlış yazılması ya da alıcı kurumun ünvanının yanlış yazılması sonrası operasyon merkezi bölüm başkanlığı tarafından gerekli işlemler yapılır ve EFT iadesi yapılır.

Yapılan bu eft iadesi çoğu zaman telefonlara SMS olarak gelmez; ama banka hesabına para yatırılır. Bazı durumlarda operasyon merkezi bölüm başkanlığı tarafından para iadesi hesabınıza yapıldı şeklinde uyarı sms’i gelebilir. Burada yapılacak işlem; IBAN kontrolü ve alıcı isim-soyisim kontolü yapılarak para transfer işleminin tamamlanmasıdır.

 

EFT Yaptım Para Geri Geldi

Bazı banka müşterileri EFT yapmasına rağmen birkaç dakika içinde paranın geri geldiğini ve EFT’nın gerçekleşmediğini ifade etmektedir. Bu durumun muhtemel bazı sebepleri vardır. İşte EFT iptal gerekçeleri;

  • EFT yapılan IBAN numarasının yanlış yazılması
  • EFT Yapılan IBAN numarası ile ismin uyuşmaması
  • EFT Yapılan kişinin ad soyad kısmının eksi yazılması

EFT işlemlerinde 26 haneli IBAN ve banka şubesi ile alıcının kimlik ismi tam olarak tek harf bile eksik ve yanlış olmadan girilmelidir. Yoksa EFT hemen iptal edilmektedir Bu işlemlere dikkat eden kişilerin genelde EFT işlemleri başarılı olur.

Hem EFT Ulaşmadı Hem Para İadesi Olmadı

EFT işlemi esnasında yapılan bir hata nedeni ile eft geri gelirse işlem tekrar edilir ve sorun çözülür. Ama para karşı hesaba yatmayıp aynı zamanda geri para iadesi de olmadıysa o zaman sorun var demektir. Bu işlemin temel nedeni askıda kalan paradır. Bu para her iki banka tarafından da görülmeyebilir. Yani gönderici banka, biz parayı aktardık derken alıcı banka, bize para gelmedi diyebilir.

Bu durumda tek seçenek olarak paranın askıda kalması seçeneği kalıyor. Bu parayı da banka aracılığı ile yazacağınız bir dilekçe ile alabilirsiniz.

EFT Askıda Kalması Nedir?

Yapılan EFT işlemleri sonrası yapılan bazı hatalar nedeni ile EFT bazı durumlarda geri de gönderilmez ve Merkez Bankası’nın kasasında eft askıda kalır. Yani her iki banka havuzunda değil merkez bankası havuzunda takılı kalır. Bunun için hemen EFT yapılan bankaya başvuru yapılıp gerekli iptal işlemlerinin yapılması sağlanarak paranın geri alınması gerekmektedir. Yoksa o para ne geri gelir ne de karşıya ulaşır. 10 sene boyunca da para aynı şekilde durursa en sonunda hazineye kalır.

Bir Yorum

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu