KONUT KREDİLERİ

Konut Kredisi Ödenmezse Ne Olur

Konut kredisi çeken kişilerin borçlarını aksatması sonrası bazı sorunlar ile karşılaşması muhtemel olacaktır. Bu yazımızda sırası ile hangi yaptırımlar söz konusu olacak onlara değindik. Bankalar için konut kredisinin teminatı almış olduğunuz evin ipotek edilmesidir. Konut kredisini ödeyemez ve belirlenen sürelerden fazla geciktirirsek ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz. Şimdi bu sorunlara sırasıyla bakalım.

Konut kredisinin 1 ay gecikmesi

Konut kredisi çekerken bankalar bizlere ek kullanılabilir hesap açmaktadırlar. Konut kredisini ilk ayında geciktirmemiz durumunda banka ödeme günü geldiğinde bu hesaptan o aya ait konut kredisini tahsil eder. Bizler de buradan çekilen tutar üzerinden bunu faizli olarak ödemek zorunda kalırız.

Bankalar bu ek hesap limitini kredi tutarının üzerinde belirler ve iki taksit tutarının da altında olur. Örnek verecek olursak 1700 TL olan kredi için banka 2000-3000 TL tutarında ek hesap belirleyebilir.

Konut Kredisinin Gecikmesi Durumunda Neler Olur?

Konut kredisini ilk ayda gecikmesi ilk etapta sorun gibi gözükmese de takip eden ayda bütün borçların ödenmesi gerekmektedir. Eğer borcun tekrar ödenememesi durumu söz konusu olursa banka ek hesaptan da karşılayamayacağı için müşteri ile temasa geçmeye başlar. Banka müşterisine mesaj atar, arar veya posta yoluyla ihtar eder. Yasal süreç olan 3 ay bitmeden borçların kapanması gerekir. Ödenmeyen konut kredisi için banka müşterisi banka ile iletişime geçip bankadan ek süre isteyebilir. Bankadan yeniden yapılandırma talebinde bulunup bankayla görüşebilir. Bankalar böyle durumlarda yeniden yapılandırmaya sıcak bakmaktadırlar. Bankayla böylece anlaşma sağlanabilir.

Gecikmiş Konut Kredisinde Bankanın Yaptırımları

Konut kredisi ödenmediğinde 3 aylık sürenin bitiminden sonra yasal takip başlar. Bundan sonra sizin için hoş olmayacak süreç başlamış demektir. Maaşlı çalışıyorsanız maaşınızın bir kısmına el konulabilir. Her zaman kredi çekerken sorgulanan, bizler için çok önemli olan kredi notunuz düşer. Bankalardan kredi kartı almak çok zorlaşır.

Haciz İşlemlerinin Başlatılma Süreci

Yukarıda bahsettiğimiz 3 aylık sürenin sonunda banka avukatı aracılığı ile haciz işlemlerini hemen başlatabilir. Süreç avukata intikal ettikten sonra hala banka ile uzlaşma imkanı varsa da bu bankanın elindedir. Bankanın avukatı ile de görüşülüp avukat aracılığı ile de bankayla tekrar anlaşılabilir. Anlaşma sağlanamadığı takdirde bankanın ipoteği altındaki eve haciz konularak icra yoluyla açık artırma usulü ile evin satış işlemleri yapılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu