KREDİLER

Kredi Faiz Oranları Neye Göre Belirleniyor?

 

Bankalar piyasanın ekonomik hareketliliğine doğrudan etki edebilen yasal kuruluşlardır. Banka bünyesinde belli bir oranda sermaye bulundurduğu için kişisel veya kurumsal anlamda sermaye sağlama görevini de yerine getirmektedir. Sermaye, kredi ve para işlemlerini yerine getiren ticari kuruluşlar olan bankalar kendi gelirlerini, yaptıkları işlemler dâhilinde faiz, masraf gibi kalemlerden kazanmaktadır. Bankalar; kredi tahsisi, mevduat hesapların korunması, sermaye sağlama, kasalarında değerli eşya saklama, para piyasalarını yönetme gibi en temel işlemleri yaparken, faiz ve çeşitli masraf kalemleri sayesinde kendi gelirlerini sürdürülebilir kılmaktadır.

Bankaların uyguladıkları bu temel hizmetler günlük hayatımızı kolaylaştıracak pek çok avantaj sağlamaktadır. Banka sayısının artması bankacılık işlemlerinin neredeyse her alanda kullanılması ile sonuçlanmıştır. Gündelik hayatımıza bu denli nüfuz eden bireysel bankacılık işlemlerini, kişisel kredilerin hesaplanması ve ödeme planlarını, kredi faiz oranlarını ne kadar bilinçli kullandığımız konusu ise birazcık havada kalıyor. İşte bu yüzden, hesapkurdu.com olarak özellikle bireysel bankacılık alanında yapılan bankacılık işlemlerinin daha doğru ve daha bilinçli bir şekilde yapılması için bankaların faiz oranları ile ilgili bu yazıyı yazdık. Kurumsal firmaların bankacılık işlemlerinde finans uzmanları, ortak bir çıkar doğrultusunda faiz, vade, masraf ve benzer diğer kalemlerin oranlarını titizlikle incelerken, bireysel bankacılık alanında tüketici, bankacılık işlemlerini ve bu işlemlerin getirilerini hangi oranda doğru kullanıyor? Bankanın ve bankacılık işlemlerinin bilinçli ve doğru kullanımı, bankanın devamlılığına da doğrudan etki ettiği için karşılıklı bir fayda söz konusu olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla, bireysel bankacılık işlemlerinizde kendi finans uzmanınız kendiniz olmalısınız.

Faiz Uygulamasını Doğru Anlamak

Bankaların temel taşlarından biri olan ‘’faiz oranları’’, kişisel hesaplarınızda dikkat etmeniz gereken belki de ilk nokta. Öncelikle ‘’faiz’’ kavramının tanımını yapalım.

Faiz, bir borç anlaşmasının satışı sonucunda elde edilen kazanç anlamına gelmektedir. Faiz oranı nominal ve reel olarak 2 farklı alanda vardır. Nominal faiz oranı; tıpkı banka ve benzeri kurumların açıklamış oldukları faiz oranıdır. Reel faiz oranı; mevcut enflasyona göre düzeltilmiş faiz oranıdır. Nominal faiz oranından enflasyon çıkarıldığı zaman reel faiz oranı bulunmaktadır.

Faiz Oranı Kim Tarafından Neye Göre Belirlenir?

Faiz yüzyıllardır kullanılan bir uygulama olmakla birlikte hala yasal olarak varlığını devam ettirmektedir. Günümüzde pek çok kişinin aklına faiz oranlarının yasal durumu ile ilgili çeşitli sorular gelmektedir. Bu sorulara ilişkin şunları söyleyebiliriz; sermaye sağlayıcı kurumlar, söz konusu parayı belirli amaçlar doğrultusunda karşı tarafa ödünç vererek bu paradan belli bir süreliğine feragat etmektedir. Dolayısıyla geçen zaman diliminin yaratmış olduğu zararı karşı tarafın karşılaması yasal bir durumdur. Merkez Bankası (milli banka) söz konusu faiz oranını belirleyen kurum olmakla birlikte para değerinden ve para sahasından sorumlu olan bankadır. Merkez Bankası tarafından belirlenen faiz oranı gelecekteki enflasyonun reeldeki durumu ile hedeflenen durumu arasındaki oranla belirlenir. Bu orana bakılarak, kredi faiz oranları açıklanır. Kredi faiz oranları belirlenirken pek çok değişken gözden geçirilir. Enflasyonu etkileyen bu değişkenler şunlardır:

  • Ücretler, istihdam ve işgücü birim maliyeti
  • Arz-talep
  • Maliye politikası sonuçları
  • Kamu fiyatları
  • Döviz kuru ve ödemeler dengesi
  • Para piyasaları göstergeleri ve kredi oranları
  • Uluslararası mal ve finans piyasalarındaki gelişmeler
  • Enflasyon seyri

Hesapkurdu.com’da Krediler ve Kredi Faiz Oranları

Bildiniz gibi krediler çeşitli ihtiyaçlar dahilinde farklı isim ve özelliklerle, bankalar tarafından tüketiciye sunulmaktadır. Her kredi çeşidi farklı şart ve koşulları barındırırken farklı faiz oranları ve ödeme planlarına da sahiptir. Genel olarak krediler vade süresi, nitelikleri, teminat durumu, ihtiyaç biçimine göre çeşitli alanlara ayrılmaktadır. Bu ana başlıklar altında bizlerin sık karşılaştığı kredi türleri bireysel kredilerden olan konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi gibi temel kredi biçimleridir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi her kredi farklı şartlara sahip olmakla birlikte farklı vade seçenekleri ve faiz oranlarına da sahiptir. 6 aydan 360 aya varan vade seçenekleri ile bankaların kredi türlerini, faiz oranlarını ve kredi koşullarına hesapkurdu kredi hesaplama sayfası ile tek bir kaynaktan sunarak, kolaylık sağlamak istiyoruz.

Konut Kredisi ve Faiz Oranları

2007 yılından beri Türkiye’de ev sahibi olmak isteyenlerin en fazla tercih ettiği sermaye sağlama yöntemi olan Mortgage yöntemi, uzun vade seçenekleri ile ev sahibi olmak isteyenler için avantaj sağlıyor. Özellikle kredi geri ödeme planının kira ödermişçesine uygulanması, Mortgage sisteminin tercih nedenlerinden biri. Hali hazırda kira ödeyen tüketiciler, konut kredisi kullanarak hem kiradan kurtuluyor hem de ev sahibi olmanın avantajını yaşıyor. Gel gelelim konut kredisi alanında onlarca bankanın farklı faiz oranları, ödeme seçenekleri ve vade sayısı varken, konut kredisi kullanmak isteyen tüketicinin kararsız kaldığı zamanlar olmuyor değil. Tüketiciye konut kredisi sağlayan bankaların faiz oranlarını tek bir kaynaktan vererek, süreci hızlandırmak bu araştırmayı yaptık.

Konut kredisi faiz oranları grafiği 2017 Mayıs ayına aittir. Güncel konut kredisi faiz oranlarına Hesapkurdu konut kredisi faiz oranları sayfasından ulaşabilirsiniz.

Konut kredisi faiz oranları ile ilgili kısa bilgilerin işinize fazlaca yarayabileceğini düşünüyoruz. Mayıs 2017 tarihi için:

  • 10 yıl vadeli en düşük konut kredisi faiz oranı – %0,88
  • En düşük konut kredisi maliyet oranı – %0,90
  • En uygun faiz oranını teklif eden bankalar sırasıyla; Ziraat Bankası, QNB Finans Bank, ICBC Turkey, Yapı Kredi Bankası, Akbank ve Kuveyt Türk

Bugün sunulan en düşük konut kredisi faiz oranı ile 120 ay vadeli 100 bin TL değerindeki konut kredisinin aylık taksiti; 1,353 TL iken toplam geri ödemesi; 163,593 TL’dir.

İhtiyaç Kredisi ve Faiz Oranları

Başka bir kredi tipi olan ihtiyaç kredileri, en fazla tercih edilen kredi türlerindendir. Tercih sebebinin fazla olmasının nedeni, diğer kredilere oranla daha az masraf ve evrak gerektirmektedir. İhtiyaç kredileri büyük oranlarda verilmemekle birlikte, başvuru süreci de en basit olan kredi türüdür. Bankaların kendi aralarında var olan rekabet anlayışı nedeni ile pek çok banka ihtiyaç kredisi için oldukça avantajlı kampanyalar sunmaktadır. Dolayısıyla internet bankacılığı veya telefon bankacılığı kullanarak başvurabileceğiniz ihtiyaç kredilerine SMS yoluyla bile başvurmanız mümkün.

İhtiyaç kredisi faiz oranları grafiği 2017 Mayıs ayına aittir. Güncel ihtiyaç kredisi faiz oranlarına Hesapkurdu ihtiyaç kredisi faiz oranları sayfasından ulaşabilirsiniz.

İhtiyaç kredisi faiz oranlarıyla ilgili bu özet bilgilerin işe yarayabileceğini düşünüyoruz. Mayıs 2017 tarihi için;

  • 48 ay vadeli en düşük ihtiyaç kredisi faiz oranı – 1,29
  • En düşük maliyet oranı – %1,57
  • En uygun faiz oranını teklif eden bankalar sırasıyla; CepteTeb, Burgan Bank

Bugün sunulan en düşük ihtiyaç kredisi faiz oranı ile 48 ay vadeli 10 bin TL değerindeki ihtiyaç kredisinin aylık taksiti; 297 TL iken toplam geri ödemesi; 14,297 TL’dir.

Taşıt Kredisi ve Faiz Oranları

Taşıt kredisi, otomobil sahibi olmak isteyenler tarafından yaygın olarak kullanılan ihtiyaç kredisi türüdür. Taşıt kredilerinin kredi miktarı ve faiz oranı çeşitli değişkenlere göre belirlenir. Bu değişkenler; aracın yaşı, ikinci el olup olmadığı, söz konusu olan banka ile ilgili bir anlaşmanın varlığına ve tabi ki aracın markasıdır. Taşıt kredilerinin kredi miktarı genel olarak, söz konusu aracın KASKO değerinin %70 – %80’i civarında bir oranla belirlenir.

Taşıt kredisi faiz oranları grafiği 2017 Mayıs ayına aittir. Güncel taşıt kredisi faiz oranlarına Hesapkurdu  taşıt kredisi faiz oranları sayfasından ulaşabilirsiniz.

Taşıt kredisi faiz oranları ile ilgili özet bilgilerin işe yarayabileceğini düşünüyoruz. Mayıs 2017 tarihi için;

  • 4 yıl vadeli en düşük taşıt kredisi faiz oranı – 1,08
  • En düşük taşıt kredisi maliyet oranı – %1,33
  • En uygun faiz oranını teklif eden bankalar sırasıyla; Vakıf Bank, Ziraat Bankası, Halk Bank

Bugün sunulan en düşük taşıt kredisi faiz oranı ile 48 ay vadeli 10 bin TL değerindeki ihtiyaç kredisinin aylık taksiti; 1,470 TL iken toplam geri ödemesi; 35,275 TL’dir.

Kredi Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken 2 Temel Araştırma

Yukarıda uzun uzun belirttiğimiz gibi bankaların uygulamış oldukları kredi hizmeti temelinde faiz gibi önemli bir uygulamayı da barındırmaktadır. Kredi hizmeti aslında olumlu ve avantaj sağlayan bir hizmetken bilinçsiz kredi kullanımı bazı zamanlarda kişisel açıdan olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. İşte tam da bu yüzden kredi kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken 2 temel noktanın neler olduğundan bahsedeceğiz.

  1. Kredi Kullanmak İçin Doğru Zamanı Kollayın

İhtiyacınız doğrultusunda kullanmayı düşündüğünüz kredi için pek çok açıdan araştırmalar yapıp, ödeme planları çıkarmış olabilirsiniz. Peki ya bireysel araştırmanızdan çıkıp piyasa araştırması yaptınız mı? Pek çok tüketicinin hataya düştüğü nokta, genel bir piyasa araştırması yapmadan kredi başvurusunda bulunmak olduğunu görebiliyoruz. Daha önce de dediğimiz gibi kendi bütçenizin finans uzamanı olmalısınız. Ekonomik dengeler, pek çok değişkene bağlı olarak devamlılığını sürdürdüğü için yatırım yaparken, kredi kullanırken veya bir mal edinirken genel ekonomik havayı da koklamanız gerekmektedir. Eğer ihtiyacınız çok acil değilse ve piyasada durgunluk seziyorsanız kredi başvurunuz için doğru zamanı bekleyin. Ekonomi haberlerini takip etmeniz de oldukça faydalı bir eylem olacaktır.

  1. Kredi Faiz Oralarını Karşılaştırın

Kullanmak istediğini kredi türünü, miktarını belirlediniz. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken şey farklı bankalara ait kredi faiz oranlarını karşılaştırmak olmalıdır. Ne kadar fark olabilir ki demeyin. Sizler için tek bir kaynakta toplamış olduğumuz faiz oranları tablosunu inceleyerek bütçenize en uygun faiz oranı ve vade seçeneğini sağlayan bankadan kredi başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Kredi faiz oranlarının yanında karşılaştırma yapmanız gereken bir diğer oran ise kredi maliyet oranı. Kredi maliyet oranı, bankanın kullanmak istediğiniz kredi için yapmış olduğu çeşitli dosya masraflarını içermektedir. Maliyet oranları da bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Dolayısıyla hem kredi faiz oranı hem de kredi maliyet oranı dikkat etmeniz gereken temel özelliklerden olmalıdır.

Sonuç olarak, yukarıda alt yapısından başlayarak mevcut faiz oranlarına kadar vermiş olduğumuz kredi faiz oranları gibi temel bankacılık işlemleri hakkında yazdığımız yazının temel amacı, bireysel bankacılık işlemlerinin daha fazla bilinçli yapılmasını sağlamaktı. Kullanmak istediğiniz kredi hakkında hesapkurdu.com faiz oranlarından bakarak bilgi alabilirsiniz. Hatta devamında hesapkurdu.com kredi hesaplamadan da ödeme planınızı oluşturabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu